Saturday, June 12, 2010

Pajeri Nenas


Bahan-bahan:


Pes bawang putih, merah

1 biji nenas Joserphine (saiz kecil, dikupas dn dipotong membulat)

250ml santan kelapa

Sedikit Air asam jawa/ sekeping asam

1 cawan serbuk kari (dibancuh dgn air)

4 sekawan (kayu manis, bunga kelawang, biji cengkih n buah pelaga)

3 sudu besar minyak masak

Air

Garam secukup rasa


Cara-cara:


1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih, merah, bancuhan serbuk kari dn 4 sekawan.

2. Masukkan nenas yg tlh dipoton dan gaul seketika.

3. Tuangkan santan kelapa, air, air asam jawa/asam keping dn kacau lg.

4. Masak hga mdidih (kbh krg 1 jam) / lihat shga ia mcapai thp kepekatan yg anda inginkan.:)

5. Masukkan secukup garan dn rasa sebelum ia dihidangkan.


P.S Ini salah satu masakan kegemaran sy!;)

0 comments: