Tuesday, April 13, 2010

Tom Yam Seafood Adabi


Bahan-bahan


1 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

1 batang serai

Beberapa daun limau purut

1 paket pes tom yam adabi

6 gelas air
secawan cauliflower dan baby corn

1 paket fillet ayam (dicuci dn dipotong kecil)

200g udang (rebus asing dn toskan)

300g sotong

Garam secukup rasa


Cara-cara:


1. Sediakan periuk, tuangkan air kedalamnya dan masuk kn pes tom yam serta panaskan api.

2. Ketuk bawang putih dan serai kemudian masukkan ke dalam periuk..

3. Masukkan ayam dan sotong dn rebus sehingga sotong mulai kembang..

4. Masukkan cauliflower, babycorn, daun limau purut dan bawang besar

5. Apabila mendidih, baru masukkan udang yg tlh direbus asing dn ditos tlebih dahulu.

6. Letakkan garam dn kacau lagi.

7. Apabila sdh bpuas hati akan rasanya, angkat dn hidangkannya.:)

P.S Bley juga masukkan hirisan cili padi jika mahukan rasa pedas/pedar..:D

0 comments: